Friday, 5 August 2016

Perempuan ; they are actually aliens

Hai korang.

Malam ni aku terasa nak bincang 1 topik ni. pasal mood perempuan, haha

taktau lah kan kalau lelaki pun ada yang mengalami masalah sama tapi biasanya kita memang dah tau 'mood berubah' sering dikaitkan dengan perempuan, so aku sebagai perempuan (mungkin separa perempuan ok im just joking) nak share sikit macam mana sebenarnya kami rasa bila kejap-kejap tukar mood. kami bukan sengaja tau! benda ni memang berlaku dengan sendirinya.

ok biasanya benda ni terjadi pada musim perempuan datang haid. biasanya. well kalau korang pernah belajar subjek biology maybe dekat sekolah atau mungkin ada jugak dalam subjek sains mesti korang tahu perubahan mood ni ada kaitan dengan beberapa hormon yang 'terhasil'. dalam erti kata lain bila kandungan hormon tertentu (aku tak ingat apa nama hormon tu sorry bukan pelajar cemerlang miss lock) seseorang perempuan tu meningkat, automatik dia akan jadi semacam. semacam mana? ahaha masa kami haid, perempuan ni akan rasa saaaangat tak selesa. terutamanya physically lah. rasa sakit perut (sebenarnya rahim), kadang tu sakit yang tu tak habis lagi tiba2 datang pulak sakit pinggang. kadang tu sakit pinggang tak reda lagi daaaahhh sakit kepala pulaak. tiba2 datang pulak masa tu lapar. dalam masa sama datang pulak migraine. haduh kesian. hahaha
bayangkan dalam sakit tu tiba2 ada orang whatsapp tanya khabar, nak ajak borak, atau masa tu lahh adik kau buat tumpah air dan kau bertanggungjawab untuk lap sebelum semut datang. leceh kan? so basically kebiasaannya dalam keadaan sakit macam tu perempuan sangat benci benda yang leceh leceh. sebabtu kami suka tidur ja. takyah pening benda leceh, takyah menderita sakit sakit. got it?


kadang tu kan, masa tak sakit pun boleh rasa nak marah. ha ni lah yang aku kata tadi berkait dengan hormon. maybe. masa ni, boleh jadi perempuan rasa lawak kau tak kelakar (kau akan nampak bodoh dimata dia sorry to say haha), tapi kalau kau buat taktau, dia rasa diabaikan (walaupun kau takde niat nak abaikan pun padahal) dan masa ni bermulalah satu keadaan yang kau tak suka iaitu dia akan OVERTHINKINGGGG. . . yea overthinking yang kau dah tak suka dia atau kau ada scandal dengan minah yang kau pernah like gambar minggu lepas, atau kau dah bosan atau mudah cerita dia fikir kau dah tak sayang dia. dia nak tanya tapi st the same time dia taknak nampak macam tapahape (walaupun lumrahnya begitu) so dia ambil jalan untuk senyap. yes senyap. sambil kerut kening. mengharapkan kau paham sendiri sengketa yang sedang berlaku padahal kau tak rasa apa2 masalah pun. masa ni setiap langkah kau kena hati-hati ok. 

tapi banyak2 aku tulis kenapa aku rasa macam aku tengah curate twtcinta ni? ni cerita pasal perempuan kan? ok ok aku fokus. pasal cintan nanti aku bukak topik lain.

ok kalaupun perempuan tu takde boyfriend tak semestinya dia tak boleh marah2 macam tu, haaa, kalau tak ada boyfriend, cukup dengan sampah tepi kasut dia pun boleh buat dia sakit hati. tapi nasiblah kalau sampah tu kena marah dengan dia (at least sampah takde perasaan, kan?) 
kadang2 tu kalaupun dia takde apa untuk dimarah, otak dia akan cari jugak sebab kenapa dia patut marah. contohnya macam aku baru je tadi. rasa nak marah jadi aku pandang sekeliling, tengok adik aku sorang tengah main laptop dari siang sorang lagi main fon aku sejak balik sekolah tadi. selama ni aku ok aku sabar lagipun aku yang offer diorang main harta benda aku tapi tiba2 rasa nak mengungkit pulak tadi. macam "amboi aku bagi main sikit buat rete terus laahh?! aku bagi muka sikit, penuh kpop dalam fon aku kau ingat ni fon kau keeeee (sambil dalam hati imagine tengah tarik rambut dia)" 
dan suddenly lepas 5 minit aku ok balik. (???)

[ lagipun tadi aku start badmood sebab aku tengah fikir aku tak cukup duit. nak dijadikan cerita tadi aku pergi supermarket nak beli lauk nak masak esok, lepastu terlalu dekat bahagian skincare n makeup. rasa macam aku perlukan skincare baru sebab pencuci muka hada labo tu dah habis dan tak beri kesan apa pun kat muka aku tapi dalam masa sama aku nak beli aprilskin foundation tu tapi dalam masa sama aku jugak perlukan screen protector utk phone aku. Dan dalam masa yang sama aku kena save duit in case family perlukan duit well biasanya tengah bulan semua semput nak hidup. Dan dalam masa yang sama. aku rasa aku perlu save duit kalau2 ptptn tak masuk sebelum mula sem depan. matilah aku kalau duit pt masuk lambat lagi, dah la tak kerja ni, sebab dah banyak kerja. dalam aku tengah runsing fikir tadi tu tiba2 kak wa (setiausaha kelab) remind pasal proposal yang aku patut hantar sebelum 20/8 ni tapi progress proposal tu macam lambat sebab partner aku kerja kan so hm pening aku. sebabtu badmood. ]

so all in all basically kalau lelaki tak tahu perempuan ni dalam kepala dia baaaaanyak sangat benda yang dia fikirkan tapi biasanya perempuan suka meletakkan soal perasaan sebagai priority dalam otak mereka. sebabtu mereka ini sensitif bab perasaan ni. yea perempuan ni complicated kalau kau tak tahan dengan perempuan macam ni, nak perempuan yang okay yang perfect yang pendiam, pergi couple dengan barbie sana.

dan actually aku tak sentuh banyak mana pun pasal 'kenapa perempuan ni boleh badmood' sebab kalau nak betul2 cerita memang tak jadi blog dah ni dia jadi seminar.

Dan aku pun takde mood dah nak sambung menaip. Bye. 

Wednesday, 3 August 2016

Get back to the blogger world

Hey assalamualaikum (garu-garu kening)

bertahun dah rasanya tak aktif mencarut sini, sejak blog bukan lagi trend media sosial kan haha anyway, em.. sejak dua menjak ni aku pun perasan aku makin menyalahgunakan media twitter untuk membebel dan memaki makhluk yang tak wujud pun dalam twitter (dan mungkin bukan memaki makhluk pun, kadang2 maki diri sendiri je) dan perangai sebagai perempuan (membebel i mean) takkan pernah berubah dan bukan boleh dikawal tambah2 waktu tengah emosi atau on period hahaha ni ler lifestyle orang solo takde boyfriend mahupun bestfriend untuk dishare semua cerita ahaha (u get it why i'm single haha all my exes left me bcs i ni bising hingaq takboleh diam dan idfk why, kalau in relationship je aku berperangai macam tu kalau dengan member2 laki lain ke dengan naz dengan ameer dengan pasiaq takde pulak aku menggedik gitu depan member aku cool gila ahah *act cool*) so basically, jangan suka aku sebab kalau aku jadi awek ang aku jadi gedik HAHA

sebenarnya takde apa pun post ni just nak bagitau aku ingat nak berbalik berborak dengan diri sendiri kat sini at least aku puas hati kan huhu. dan blogskin pink ni pun dah agak lama so aku sctually tengah2 nak survey blogskin baru kalau boleh nak cari yg agak2 aku selesa nak merepek takdelah formal sangat ni bukan annual dinner nak formal2. dan aku ingat nak beralih sikit dari colour pink ni ahahalahai manja sangat color ni aku bukan nak impress siapa2 pun dengan blog yg comel2 kejadah aku sendiri tak comel kahkah so biarlah blog selari dengan tuannya yedak? tengoklah mcm mana jumpa ke dak lagipun lupa dah ni mcm mana nak edit template blog nak kena main dengan kod2 html bagai.

dan amaranlah lagipun cuti sem ade lagi sebulan ni so macam2 lah kot cerita agak2 aku rasa ok aku share sini. konon share padahal nanti sendiri je yg baca kahkahkahkahakhakajjhsuwisxudyu

dah lah. nak survey dulu. lagipun suhu pagi ni sejuk lagi memang tengahari nantilah mandi. (kira ok lah aku tak tidur pagi ni k walaupun period k jangan nak expect lebih aku tak rajin pun). tapi aku lapar gila ni. harini takde sarapan sebab along malas masak, dia masak lunch terus. haruslah dia yang masak pasai dia menggedik nak kawin dah. aku lambat lagi lek je aku kan suka buat kerja last minute?
alasan haha bye.

Thursday, 28 March 2013

again , specs . fufufufuffff...~



assalamualaikum hai hai semuanyaaa .
lama kan aku tinggalkan blog? mampuss ah . ada yang kisah ? ada orang baca kee? tak kan ? haha okay good .

petang yang hening gersang lagikan panasss ni nak ungkit pasai spec . uii haha tadek kerja betui .
sapa yang pakai spec ni? orang tuu ke? eh ahahahahaaa mana adaa . pandai je kau ni . (bodoh ngarut)
hahhaha okay stop it .
haa nak cerita ni, dulu pernah lah kan sekali untuk beberapa tahun aku pakai spec .aku lah, bukan dia . bukan bukan . hahahaha :D hahahahahhahahah :D hahahahahahhahahahahahaha:D

serius, aku pernah pakai spec , masa darjah 6 sampailah form 1 . memang agak rabun dulu pun sebab kuat tengok tv dekat2 sangat, tuu padah tu . tapi lama2 dah duduk shah tak tengok tv berbulan2 , okay dah mata .
tahu muka aku guane dulu? burukss . nakss . mampussssss .


hahahahahha gelak habiss tengok . sangat darjah 6 . mana jumpa pun tak tau lah . aihh . dah lah tu . stop gelak .
okay .
i can't .
hahahahahhahahahahahhahahahahahha...... stop . hahahhahah . please . hahahahahha . still . hahahahhahahahaha oh please.. hahahahahaha (kesat air mata)

and now , again, aku pakai lagi . (ni tahun dah form 5 dah ni , tuo doh) eh tua dah ke?? 
tapi kali ni lawa pandai lah dah bergaya sikit . hahaha :D yang ni tak yah gelak beria . sikit je .
okay semua? haa apa? number phone? follow twitter dulu @MishPashaaa  then mintak number . baru aku bagi. haha
p/s: abaikan yang sorang dok sebelah yang tak pakai spec tu . budak tuu lagi tak matang . hahaha
okay padahal takda beza sangat pun kan cuma lagi naik form 5 lagi tak matang sumpahh ! 
galok sangat sangat sangat . tapi tak kisah lah tuu orang tu tak kisah . muweee~ 

okay itu sahaja . okay byee . 





Sunday, 23 December 2012

Another Ustazah Farisha hewhewhew~


Assalamualaikum :)

Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud: "Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya. (Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: "Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka." Riwayat Imam Muslim

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya: "Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap . Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu." Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya: Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin." Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.
Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.
Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.
Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah".
Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

so dapat input ? Alhamdulillah.. ^.^ satu pahala aku wewewee~
Wassalam .

Ustazah Farisha hewhew~


Assalamualaikum . 
hehee apa aku buat tengah2 pagi butaa ni haha apa lagi, bertweets lah . and bila dah bosan tu, saje je bukak satu Himpunan Tazkirah ni . baca cerita kat situ . menarik gilaa kot . so aku pun berhasrat nak share . hehe hope jadi renungan kayy .. *ustazah sikit ^^

Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu bunyi.. jeng!jeng!jeng! .. bunyi.... aauuummmmm!! ! Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja.

Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tu kejar hamba Allah ni. Sebab dia dah lapar sangat ni. Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi.

Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan mata nya. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalam perigi. Perigi tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah perigi.

Di mulut perigi, harimau yg lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar dia diselamatkan. Tengah dok berfikir camner nak selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi.

Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya. Nak tahu ada apa kat bawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan. Apalah nasib. Dah jatuh ditimpa tangga. lagilah takut si hamba Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya. Semakin risau dan takut.

Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut tali yg hamba Allah tu bergayut. Sampai kat atas tikus tu gigit tali tu pulak. Cis, kurang ajar punya tikus. Alahhhh... cam ner ni. Pas tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi, cit!cit! cit!cit! sampai kat atas.Tikus hitam ni pun gigit juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku nak buat ni... habislah jadi mangsa buaya
.
Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu tali putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih... Sedang hamba Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya, tetiba.... terdengar satu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu. .. Bunyi lebah bawa madu.

Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawa madu. Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah ni tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata.
Hamba Allah tu kata, "Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni. Sedapnya. Subhanallah sungguh sedap ni." kerana setitik madu si hamba Allah tu lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg menantinya di bawah

Kalau semua nak tahu ...

si Hamba Allah itu adalah kita semua. Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa mengejar kita, so beringat-ingatlah. 
2 ekor buaya itu adalah malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti.
Tali yg tempat di hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita kalau pendek talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita.
Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang sentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu.
Madu... madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupa pada harimau dan buaya tu. Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada Allah. Waktu susah baru la nak ingat Allah. Astaghfirullah...

so how was the story ? menarik kan ? haha cikgu2 kat sekolah patut buat ni jadi tazkirah hari isnin hohoho :D
so okay peace out, Assalamualaikum :)

Thursday, 22 November 2012

best holiday in Borneo evaa !!

assalamualaikum w.b.t semuanya hoho :D

ouhkayy , this time akuh mau cerita ni sama kau yang aku baru balik dari Sabah bah . ==' annoying .
oh farisha yang comel please stop berbahasa sabah muntah aku . haha

okayy . takde ape pun nak cerita act , just haritu kan kalau kauorang ada baca yg pasal aku berdrama tu , haa ingat .? yang tuu lah . dah balik dah pun dari sabah . the result ? heh malas jee nak cakap . menang , just takde number . haha astaghfirullah . =='

the event was diadakan di sebuah auditorium kesenian dan kebudayaan negeri Sabah , which is in Kota Kinabalu , which is tempat yang 2 times lagi panas than Pekan , and which is tempat aku belakon for the last time , maybe . hehee okay ya , last . tahun depan SPM . heh
okay lah , ni sedikit gambar kenangan kami kat situ . :P
baru sampai . oh saya tak nampak hakam haha :D

oh oh did you seee that evil face? that is mine . heh


kami huru hara dan kami bersatu haha :D

oh tuu dia haha tag peserta .

mereka menari memang sexy . haha

gambar formal kecuali aku . haha

this is the best part , can u see muka yakin tu ? hha

kami jee budak asrama dan pakai fon cikai . orang lain mana adaa welkk..

KLIA sejukk haha best tak tido merayap situ .

the tudung cream tuu our director, menggantikan tempat aku . hehe

muka nak jual orang . haha malu malu malu . 

time ni a day before pertandingan . training 4 d last time . memang cuak.

sampai malam takde orang boleh ah buat gitu . tibe ada kereta, berani mati haha :D
eh kami dapat RM50 sorang kayy, teacher bagi . orang kaya . haha balik  pahang licin duit . haha
the final , before balik. di depan hotel buat muka taktahu malu haha XD

 ceritanya,
kami team pahang has done our very best , the best pernah aku buat but not for Tsot cause dia cuak kemampusan . tak jadi lakonan dia haritu . but that day sampai sekarang aku masih ingat , Aein and Gopal did so much better than me . buat malu haha . eyy tapi jangan main2 , even aku gagal kali ni nak merangkul again 'the best actor ever' (jadi finalis pun tak lepas haha ) , ada lah jugak 4-5 orang teachers and participants from another school yang jumpa aku personally and they told me ''hey i like your character'' dan ''huy , your acting was good'' . oh ya , aku dapat pujian dan itu cukup membuatkan aku bersyukur ALHAMDULILLAH.. :DD

so secara kesimpulannya memang kami terkezut cause yang bertanding memang tak tertanding eden . haihh . HEBAT RABOKK BELAKA .. yang paling kami kuat nganjing : THE DEVIL from perak . gilaa hardcore dia memang layak belakon harry potterrrr lah . and another drama yg aku minat , sarawak , penang, and sabah of course . hiuhh , the results ; first SABAH, second SARAWAK, third SELANGOR yang lain aku tak ambik tahu dah haha :D and , dengan lapang hatinya nak ucap CONGRATULATION yang menang . haa dan aku tak nangis pun masa tahu kalah tu . (oh ya , tipu. ==')

*takpe lah, yang pasti aku dapat shopping last day tu . haha :D

Sunday, 27 May 2012

Welcome to me !!

Hye semua !! haha ..
ni agak2 macam first time nak buat blog , so ianya teragak sangat lah buruk . haha sepanjang aku share story dalam page ni , nak mintak maaf awal2 kalau ayat aku keling nak mampuss . haha aku tulis apa yang termuncul dalam kepala pelik aku ni . haha lagi satu kalau tertypo tuu, wat dunno je lah yea.. haha ..

So, sebabkan ni 1st time Farisha berblog , kalau ada apa2 tak puas hati and rasa macam perlu Farisha betulkan dalam blog nii , just do comment , okay. tak baik kutuk dalam hati .. erm , actually tak reti manaa pun buat blog ni . so siapa yang hebat tuu , tolong lah saya yaa sifu ..

so far tu je lah kott . kaybyee u olls . lufyu muah muah ..!